PANEL 4 SAAT SÜRDÜ
Yaklaşık 4 saat süren panele ilgi oldukça fazlaydı.
Konuşmacılar 16 Nisan referandumunun Türkiye Cumhuriyeti için önemine işaret etti.
İlk sözü alan Erdoğan Aydın halk oylamasına sunulan tasarının Türkiye’yi getirmek istediği noktaların altını çizdi. Kuvvetler birliğini getiren bu tasarının kabul edilmesi halinde ülkenin üzerine koyu bir karanlığın çökeceğini belirterek geri dönülmez bir yola girilmiş olacağını belirtti.
18 maddenin anti demokratik ruhunu uzun uzun açıkladı.
Diğer konuşmacılar Günaydın ve Yıldırım’da ilk konuşmalarında aynı muhtevada görüşlerini belirtti.
AVRUPA KRİZİ
Bu noktada Avrupa krizine değinen Hollanda ve Almanya’da bakanlara konuşmak için salon verilmemesini eleştiren Günaydın olaya Türkiye’nin tepki koymasının önemini kabul etmekle birlikte daha bu hafta Petrol Ofisinin Hollandalılara satılmasının da unutulmamasını ifade etti. Avrupa krizini AKP’nin “evet” oyu devşirmek için kullanmasının sakıncasından bahsetti.
Bunun çok pragmatik bir anlayışın ürünü olacağını dış politika krizlerinin ve açmazlarının iç politikada kullanılmasının büyük hata olduğuna işaret etti.
Konuşmacılar ikinci turda katılımcıların sorularını yanıtladı.
“HAYIR” ÇIKMA İHTİMALİ YÜKSEK
Panelistlerin mutabık olduğu diğer bir konu ise, referandumda “hayır” tercihinin ağır bastığının bilindiği ancak bu konuda rehavet içerisine girilmemesi gerektiği oldu.
Özellikle AKP içinde %10’luk bir kesimin referandumda “hayır” oyu kullanacağını % 10’luk bir kesimin ise kararsız olduğunu belirttiler. Onun için son dakikaya kadar özellikle sağ ve muhafazakâr seçmen ile diyalogun yitirilmemesini önerdiler.