Bolu’nun Seben ilçesinde yapılması planlanan Taşlıyayla Göleti'nden ilçe köylerine tarım için su taşınmasını sağlayacak projenin inşaat çalışmaları kapsamında, Ayman Yaylası bölgesinde taş ocağı kurulması planlandı.
Bölgede ağaçların kesilmesine ve doğanın tahrip olmasına karşı çıkan köylüler,inşaatın durdurulması ve ÇED raporu alınması ve taş ocağının iptali için dava açtı. Dava kapsamında Bolu Valiliği bölgedeki çalışmalar için ÇED raporunun gerekli olmadığı yönünde karar verdi.
MAHKEMEDEN OLUMLU KARAR
Valiliğin kararına tepki gösteren köylüler, ‘ÇED gerekli değildir’ raporunun iptali için dava açtı. Bolu İdare Mahkemesi'nde görülen davada karar verildi. Kararda, bölgede yapılacak patlama çalışmalarının yerleşim yerlerine zarar verebileceği ve yakındaki yüksek gerilim hattı ile hayvancılık alanlarının etki altında kalacağı göz önünde bulunduruldu.
Kararda saha jeolojisi açısından bakıldıgında, proje tanıtım dosyasının aksine proje sahasında arazi çalısmalarının proje dosyasında belirtilen hususları saglamadığı, alanda büyük miktarda örtü kazısı gerekecegi ve öngörülen alanın yetersiz kalacağı, kaya malzemesi üzerindeki istif malzemesinin fazla olması nedeniyle gerekli kaya malzemesi çıkarılması için çukur olusumuna yol açılacagından projenin amacı olan hammadde teminin 5 yıllık süre içinde saglanamayacağı belirtildi.
ÇEVREYE ETKİLERİ GÖZ ÖNÜNE ALINDI
Çevreye etkileri açısından bakıldıgında, proje dosyasında proje sahasında bulunan flora-fauna etkileri hakkında gerekli incelemeler yapılmadıgı, projede toz ve gürültü hesaplamaları yapılmıs olmakla birlikte proje sahasına yakın bitki örtüsünün, hayvancılık faaliyetleri esnasında hayvanların, köy/yayla sakinlerinin, yakınında bulunan ana yolu kullanan insanların ve turizm amaçlı bölgeyi ziyaret edecek kisilerin toz emisyonuna ve gürültüye karşı korunması için alınacak önlemlerin belirtilmediği, yine çalısmalar sırasında tozumaya karsı alınacak sulama önleminde su kaynaklarının kullanımında ortaya çıkacak risklere karsı herhangi bir önlemden bahsedilmedigi ve olusabilecek risklerin su kaynakları açısından tehlike olusturabilecegi; isletme faaliyeti ve faaliyet sonrası sahada yapılacak rehabilite çalısmaları açısından bakıldıgında, sahada isletme faaliyetinin hangi yöntemle yapılacagı noktasında proje dosyasında çeliskiler olduğu ifade edildi.
MEVZUATA VE HUKUKA AYKIRI
Kararda sıralanan nedenlere bağlı olarak proje alanına yakın yerlesim yerleri, yollar, yüksek gerilim hattı, mera alanları,hayvancılık agılları, isletme faaliyetinde alınacak önlemlerde kullanılacak su kaynakları, proje kapsamında alanda yapılan saha/zemin/sondaj vs. çalısmaları ve faaliyet sonrası alana yönelik rehabilite önlemleri yönünden projenin uygun ve yeterli olmadıgı sonucuna varıldıgından dava konusu islemin 2872 sayılı Çevre Kanunu'na, bu kanuna dayanılarak çıkarılan ÇED Yönetmeligi'ne ve kamu yararına uygun olmadıgı, dolayısıyla dava konusu işlemin hukuka ve mevzuata uygun olmadığına karar verildi.