Haber:Ahin ASLAN
İnsanlar, et, süt ve deri talebini karşılayabilmek adına gezegende 70 milyardan fazla çiftlik hayvanı sürekli hazır bulunduruluyor. Bu durum hayvancılık sektörünün her yıl milyarlarca ton dışkı üretmesine neden oluyor. Bu hayvan dışkılarının çok küçük bir bölümü gübreleme için kullanılabiliyor. Geri kalanı toprak, su, hava ve tüm doğal hayatı zehirlerken insan sağlığına da ciddi bir tehlike oluşturuyor.
Tavuk dışkısının yakılması ile doğaya verilen tahribat ortadayken beyaz et sektöründe önde gelen illerden biri olan Bolu’da tavuk dışkısı yakma tesisi kuruldu. Yeniçağa’nın Çamlık Köyü’nde kurulan tesisin doğaya, ekosisteme, insan sağlığına verdiği tahribat inanılmaz boyutta.
Konuya ilişkin gazetemize özel açıklamalarda bulunan Makine Mühendisi Özer Özcan, tavuk dışkısı yakma tesisinin ekosisteme, iklim değişikliğine, insan sağlığına ve doğaya verdiği tahribata dikkat çekti.
“HER TAVUK GÜNDE ORTALAMA 95 GRAM DIŞKI YAPIYOR”
Tesisin son durumuna ilişkin açıklamalarda bulunan Özer Özcan, “Bolu, bundan 4 yıl önce yapılan istatistiklere ve değerlendirmelere göre tavuk üretiminde Türkiye’de üçüncü vilayet. Bolu’da 32 milyon küsur tavuk var. 32 milyon tavuğun dışkısını hesap edecek olursak her tavuk günde ortalama 95 gram dışkı yapıyor. Kimileri gübre diyor ama tavuk dışkıları asla gübre değildir. Tabiata geri dönmeyen, zehirli, ilaçlı ve hatta kanserojen madde taşıyan atıklardır. Yeniçağa Gölü ve havzası, çevre sağlığı ile beraber ekosistem ve küresel ısınma açısından çok önemlidir. Bilinçsizce tüketilecek bir miras değildir. Onu yaşatmak bizim insanlığa ve gelecek nesillere borcumuzdur” dedi.
“MEMLEKETİN DOĞASINI ALT ÜST EDİYOR”
Yeniçağa’da 3 milyonu aşkın tavuk olduğunu kaydeden Özcan, “50 binlik, 100 binlik, 300 binlik kümeslerde. Bunlara ek olarak eski Bolu Belediye başkanı Alaaddin Yılmaz’ın Çamlık Köyü’nde yapmak istediği kümes var. Köylülerden satın alındı ve mahkemelik halen. Yeniçağa Bolu’nun en ufak ilçesi ve koskoca bir göl var alanın belirli bir kısmında. Şimdi burada 4 milyona doğru giden tavuk kapasitesi tabi ki memleketin doğal yapısını alt üst ediyor. Bunlara aldıran yok. Bunlardan en önemlisi 1 milyon 600 bin tavuk kapasiteli Beypiliç’in yumurta için Gölbaşı Köyü’ne yaptığı kümes var. 1 milyon 600 bin tavuk ile bu işi dünyada yapan bir kümes yok. Ya birinci ya da ikincidir. Mesela İngiltere ve Fransa’da 50 binlik 100 binlik vardır ama birbirinden çok uzakta ve çevrenin kaldırabileceği kadar yapılıyor. Daha fazlasını yapmıyorlar” ifadelerine yer verdi.
YENİÇAĞA GÖLÜ’NDE EN AZ 200 ÇEŞİT KUŞ VAR
Termik santralin doğaya ve insan yaşamına verdiği zararlara değinen Özcan, “Bir yerde yapmanın ekonomik boyutu ortada. Bir bina yaparsın. Onun için 1 milyon 600 binlik yaptı ve bütün il müdürlükleri ile Bolu İl Özel İdaresi dahil olmak üzere vali ile eş zamanlı olarak raporlara imza atıyorlar. Yani hepsi nasıl eş zamanlı imzalayabilir. Aşağı yukarı 200 ton/gün kapasiteli bir de dışkılarını yakacak termik santral kurdu oraya. Termik Santral, tozları, dumanları, kokuları içerisindeki partiküller dolayısıyla ve santral çalışırken harcadığı su ile bu suya kattığı zararlardan dolayı çok kötü bir unsurdur. Yapılması gereken yerler vardır illaki ama Yeniçağa gölünün başında değil.Çünkü Yeniçağa Gölü’nde en az 200 çeşit kuş var ve trilyona varan yatırımla Türkiye Cumhuriyeti, kuş gözetleme kuleleri yaptı. O gölde yaşayan göçmen kuşlar için. Göçmen kuşların konaklama, yaşama ve üreme bölgesidir Yeniçağa gölü ve etrafındaki turbalık alandaki kuş çeşitliliği kayıt altına alınmıştır”şeklinde konuştu.
HER GÜN 300 TON TAVUK DIŞKISI YAKILIYOR
Her gün 300 ton dışkının yanı sıra tavuk tüyü ve bağırsaklarının da tesiste yakıldığını vurgulayan Özcan, “Göl üzerine iskeleler tekneler konulmuş, arıtma tesisleri yapılmıştı. 25 adet ender kuş türü var. Endemik bitkilerde var fakat şuan yüzde 80 itibariyle zehirlenme süresini tamamlayacak. 10 seneye kalmaz Yeniçağa Gölü, canlılığını yitirebilir. Devlet bir taraftan gözetleme kulesi gibi yatırımlar yaparken diğer taraftan bu adama müsaade ediliyor. Şimdi termik santral çalışmaya başladı. Her gün 300 ton dışkı ve dışkının dışında tavukların bağırsakları, tüyleri yani hepsini yakan bir yer bu santral. Buradan gelecek olan koku, toz ve partiküller uzun vadede canlılar için tehlike arz ediyor. Bu tesisten bir tane daha Bolu’ya gelmemeli. Yeniçağa’ya hiç gelmemeli.Yeniçağa Gölü ile çevresindeki turbalık ve sulak alanlar çok duyarlı olmamız gereken bir ekosistemdir. Hayvancılık veya sanayi başta olmak üzere her türlü imar hareketlerinde, bilimin gösterdiği yoldan gidilerek doğal çevreye zarar verilmemelidir” diye konuştu.