KÖROĞLU DAĞLARI İMARA AÇILDI:DOĞA TEHDİT ALTINDA

Bolu Belediyesi meclis toplantısında konuşan Vali Ahmet Ümit, Bolu Köroğlu Dağlarında imara açılan 38 bin 848 hektarlık alanda kongre merkezi, spor kompleksleri ve otelleri yapılacağını açıkladı.

KÖROĞLU DAĞLARI İMARA AÇILDI:DOĞA TEHDİT ALTINDA

Özel Haber:Ahin ASLAN

2015 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Köroğlu Dağı Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilen bölge için, Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından iptal davası açıldı.
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından bahse konu turizm koruma ve gelişim bölgesinin iptaline yönelik açılan dava neticesinde; Danıştay 6’ncı Dairesi, söz konusu bölgenin sadece doğu sınırının iptaline karar vermiş ve karar sonrasında yapılan düzenleme ile alan büyüklüğü 38 bin 848 hektara düşürüldü.

Bolu Belediyesi Mayıs ayı meclis toplantısının birinci birleşimine katılan Vali Ahmet Ümit, CHP’li Meclis Üyesi Cumhur Bandakçıoğlu’nun Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde neler olacağı sorusuna yanıt verdi.

“YER TESLİMİ YAPILDI”
Bölgede yapılacak olan proje ile ilgili üçüncü kez ihaleye çıkıldığını ve ihalenin bittiğini açıklayan Vali Ümit, “Üçüncüsünde ancak verebildik. Eğer veremeseydik o zaman farklı bir ihale tarzına girecektik. Yer teslimi yapıldı. İlgili kurumlarla yazışmalar yapıldı. 50 küsur kurumun muvafakatı alınması gerekiyor. Yaklaşık 25 tanesi ile ben kendim örüştüm. Geriye kalan 20-25 tanesi ile ilgili arkadaşlarımızın görüşerekten bir an önce ki bu haftayı verdim sadece. Evet veya hayır diye mutlaka dönmelerini talep ettik. Çünkü zaman çok önemli. Buraya verilmiş olan süre 370 gün. Teknik olarak biraz fazla oluyormuş” dedi.

“BİZİM ŞUANDA AĞAÇ KESMEMİZİ GEREKTİRECEK BİR DURUM YOK”
Çalışmaların başladığını ifade eden Vali Ümit, bu projenin siyaset üstü politika dışı bir proje olduğunu söyledi. Yapılacak olan proje ile bölgede herhangi bir ağaç kesiminin yapılmayacağını kaydeden Vali Ümit, “Herkesten buna göre yaklaşımda bulunmalarını rica ediyorum. Burası sadece Bolu’nun değil ülkenin, ülkenin de ötesinde bölgenin önemli bir yeri olacak. Tereddüttünüz olmasın. Güzel ortamlar var. Bizim şuan ağaç kememizi gerektirecek bir durum yok. Bunların hiçbirini yaptırmayalım. Hep beraber yaptırmayalım. Sizin kadar ve o Greenpeace’ciler var ya Greenpeace’cilerin nereden geldiğini aslında hepiniz bilirsiniz. Onların bizim kadar bu doğayı sevmeleri mümkün değil”diye konuştu.

KONGRE MERKEZİ, SPOR KOMPLEKSLERİ VE OTELLER YAPILACAK
Bölgede kongre merkezi, spor kompleksleri ve otellerin yapılacağını vurgulayan Vali Ümit, “Bu doğa bizim. Bu ağaçlar bizim. Bu otantik hayattan vazgeçmeyeceğiz. Eğer bundan vazgeçersek oranın kıymeti kalmaz zaten. Master planı yapıldıktan sonra projelendirildikten sonra aslında net olarak ortaya çıkacak. Esas ondan sonra belki bir şey söyleyebiliriz. Nihayetinde orada nereye ne yapılacağına karar verilecek şimdi. Orada bir kere kongre merkezi yapılacak. Her bir spor çeşidinin kompleksi yapılacak.Oteller yapılacak. Birileri çıkıp buranın peşkeş çekileceğini söylüyor. Onlar peşkeş çekmesin başka kimse peşkeş çekmez. Herkes yerinde kalacak.Turizm geliştirilecekse de bu hayvanların hakları korunarak yapılacak.Burası bölgemizin yüz akı olacak”ifadelerine yer verdi.


(Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin)

“KANAL İSTANBUL PROJESİNİN KAPSADIĞI ALANDAN BÜYÜK”
Köroğlu Dağı Kültür Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi hakkında görüş bildirn TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin,” Kartalkaya ve Karacasu’yu kapsayan alanlarla birlikte, 38 bin hektar olarak ifade edilen bölgenin çok büyük bir bölümünde endemik bitkiler, yaban hayatı, alpin çayırları ve yaşlı ormanlar yer alıyor. Dolayısıyla bölgenin yapılaşmaya açılmasının, her ne kadar yapılan plan ihalesi detaylarını bilmiyor olsak da, yapısı gereği doğal yaşamın korunması noktasında bir anlam ifade etmeyeceği bakidir. Kaldı ki bölge alanı, ülkemizin büyük bir bölümünün tepkisiyle karşılanan, bilim ve tekniği dikkate almayan Kanal İstanbul projesinin bile kapsadığı alandan büyüktür”dedi.


“TALAN ETMEYİ MERKEZİNE KOYAN RANT PROJELERİ”
Atılmak istenen ve Bolu’nun gelişimine dönük olarak ifade edilen projelerin çoğunun bir avuç azınlığın mutluluğuna dönük olduğunu kaydeden Perçin, “Kentimizin tarım arazilerini ve doğal yaşam alanlarını yağmalamayı, talan etmeyi merkezine koyan rant projeleri olarak vücut buluyor. Geçmişte kamuoyuna yansıyan Abant’ta ve Gölcük’te doğal yaşamın tahribatına dönük çabalar, Güney Çevre Yolu ile tarım arazilerini yok sayan girişimler bahsettiğimiz gerçeğin sadece birkaç örneği. Ülke nezdinde baktığımızda ise Kaz Dağlarında, Doğu Karadeniz’de, Salda Gölü’nde yaşanan tahribatın, zeytin ağaçlarını yok etme anlayışının kentimizde ve Köroğlu Dağları’nda yapılmak istenilenlerle fikirsel ayrılığı olmadığı kanaatindeyim”diye konuştu.

ENDEMİK BİTKİ TÜRLERİ TEHDİT ALTINDA
Bölgede meşelikler, iğne yapraklı ormanlar, yüksek dağ çayırları ve tarım alanlarından oluşan, içerisinde endemik türleri ve nesli küresel ölçekte tehlike altında olan canlı türleri hakkında görüş bildiren TEMA İl Temsilciliği,kararın uygulanmasına yönelik geliştirme ve imar planı işlemlerine ait ihalelerin devam ettiğini belirtirken, bölgede halabinlerce canlı türü ve sadece burada yaşayan birden fazla endemik bitki türünün tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

“KUŞLAR AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR BÖLGEDİR”
Dağların Türkiye’de endemik üç ayrı bitki taksonuna ev sahipliği yaptığını kaydeden TEMA İl Temsilciliği, “Bu türlerinse nesli dünya ölçeğinde tehlike altındadır.Kuşlar açısından da önemli bir bölgedir. Kara akbaba (Aegypius monachus), sakallı akbaba (Gypaetus barbatus) ve şah kartal (Aquila heliaca) alanda üreyen öncelikli türlerdendir. Kara akbabalar üreme sonrasında yüksek sayılarda görülmektedir. Kar faresi (Chionomys nivalis) ÖDA kriterini sağlayan bir memeli türüdür. ÖDA aynı zamanda taraklı semender (Triturus karelinii) için önemli bir bölgedir” ifadelerine yer verdi.


(Türkiye Ormancılar Derneği Bolu Temsilcisi Kanber Öztoprak)

TÜRKİYE’DE BENZER BİR PROJE YOK

Türkiye Ormancılar Derneği Bolu Temsilcisi Kanber Öztoprak ise Türkiye’de benzer bir projenin olmadığını kaydetti.Öztoprak, “Antalya’da benzer bir proje yapılmak istendi. Oradaki sivil toplum kuruluşları tepki gösterince proje iptal edildi. Bolu ve Antalya’daki bölgeler aynı zamanda turizm bölgesi ilan edilmişlerdi. Kartalkaya var şuan. Ama Kartalkaya’nın Bolu’ya ne faydası var? Müşteri geliyor ama Bolu’ya uğramadan direk geçiyor. Bolu halkına katkı sağlayacak projelere karşı değiliz ancak yerel halka gelir getirecek ve doğal hayata zarar vermeyecek projeler yapılmalı. Bizde dernek olarak konuyu takip ediyoruz. Proje ihale aşamasına geldiğinde dava açma yoluna gideceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.


(Bu haber Gazete Duvar 'da yayınlandı.)

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2022, 13:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER