Bolu’da bulunan Ayman Yaylası'nda yapılmak istenen taş ocağına için 24 Ağustos 2021 tarihinde erken saatlerde iş makineleri yaylaya girdi. Köylüler ise iş makinelerinin önüne geçerek çalışmayı durdurdu. Seben ilçesinde yapılması planlanan HES barajının inşaatında kullanılacak olan taşları çıkarmak için, iş makineleri ile sabah saatlerinde Ayman Yaylası'na çıkan ekiplere köylüler itiraz etti. Köylüler hayvanlarını otlattıkları Karaköse mevkiinde bulunan merada taş ocağı yapılmasını istemiyor. Taş ocağına karşı direnen Ayman Yaylası köylülerinin, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü aleyhine açtığı taş ocağı açılacak alanla ilgili üretim izninin durdurulması talepli davadan yürütmeyi durdurma kararı çıktı.
YÜKSEK GERİLİM HATTINA 60 METRE MESAFEDE
Taş ocağına ilişkin yazılı bir açıklamada bulunan TEMA Vakfı Bolu İl Temsilciliği, taş ocağının 460 metre güneyinde hayvan sürüleriyle yaban hayatının su ihtiyacını sağladığı Akçakilise Deresi geçtiğini ayrıca taş ocağının yüksek gerilim hattına 60 metre mesafede olduğunu belirtti.
DOĞAYA VERECEĞİ ZARAR GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMALI
Yaylanın mera alanı ve ağılları, taş ocağı ile Ayman Yaylası’nın arasında olduğu ifade edilen açıklamada, “Taş ocağı, yüksek gerilim hattına 60 metre mesafededir. Ayman Yaylası’na 900 metre mesafede ise üstü kapatılmamış ve rehabilite edilmemiş eski bir taş ocağı da bulunmaktadır. Ayman Yaylası’nın 500 metre yakınında taş ocağı açılmasının, yayla sakinlerine ve hayvanlarına, yaban hayatına ve doğaya vereceği zararın göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz. Kesilmesi planlanan bin 500 ağaçla orman varlığının zarar göreceğinin, taş ocağının yüksek gerilim hattına yakınlığı sebebiyle oluşabilecek bir yangın durumunda telafisi mümkün olmayan zararlarla karşılaşılacağının ve halkın sağlığının önemsenmesinin gerektiğinin altını çiziyoruz” ifadelerine yer verildi.
TAŞ OCAĞININ ZARARLARI SIRALANDI
Taş ocaklarından çıkan tozun, bitki yapraklarını kaplayarak solunumu ve fotosentezi engellediği belirtilen açıklamada şunlara değinildi: “Çiçeklenme döneminde döllenmeyi önler ve meyve oluşumunu azaltır. Taş ocağı ve kullanılan araçların çıkardığı gürültü orada çalışanlar için sağırlık yaratabilecek ölçüdedir. Taş ocağı kapatıldıktan sonra arkada kalan çukur yer altı sularının akışını engellemektedir. Çukur ağaçlandırılamadığı için atık maddelerin doldurulduğu bir çukura dönüşmekte ve çukurdaki kirletici atıklar yer altı sularına sızarak, içme sularını kirletmektedir. Ayrıca Uluslararası Çevre Araştırmaları ve Halk Sağlığı Dergisi’nde yer alan bir araştırmanın sonucuna göre; taş ocakları yakınında yaşayanların %98’i evlerinde toza maruz kaldıklarını, %85’i arazinin tahrip olduğunu, 92’si mahsul yetiştiremediğini belirtmektedir. Toza maruz kalan kişilerin %22’sinde yüksek göz ve burun alerjisi, %17’sinde göğüste sıkışma, %9’unda kronik öksürük sorunları görülmektedir.”
TEMA'DAN TAŞ OCAĞINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
TEMA Vakfı Bolu İl Temsilciliği, Ayman Yaylası Karaköse mevkiinde yapılacak olan taş ocağına ilişkin yazılı bir açıklamada bulundu. Açıklamada, “Ayman Yaylası’nın 500 metre yakınında taş ocağı açılmasının, yayla sakinlerine ve hayvanlarına, yaban hayatına ve doğaya vereceği zararın göz önünde bulundurulmasını talep ediyoruz” denildi.

YORUM EKLE
1
OKULLARDA VAKA SAYISI ARTIYOR,ÖNLEM ALINMIYOR
2
ANKARA GAR KATLİAMI’NDA YAŞAMINI YİTİREN BOLULU...
3
BOLU'DA DEVRİLEN TRAKTÖRÜN ALTINDA KALAN SÜRÜCÜ...
4
TÜGVA BELGELERİ BOLU'YA SIÇRADI!TÜGVA'NIN...
5
BOLU'DA İLKOKUL ÖĞRENCİSİNE ŞİDDET!
6
BOLU'DA ZATÜRRE HASTALARI TEDİRGİN!
7
AKP,EKONOMİK ÇÖKÜŞÜN FARKINDA OLMAK İSTEMİYOR!
8
ERDOĞAN'IN YETKİLERİ GENİŞLETİLDİ:YENİ...
9
BOLU'DA TEMİZLİK İŞÇİSİ ÖLDÜRÜLDÜ
10
BOLU BELEDİYESİ,DANIŞMANIN ARAÇLARINI MI KİRALADI?
ANKETTüm Anketler
SIRADAKİ HABER