Haber:Ahin ASLAN
Bolu’da 2021 yılında 40 ilk ve orta dereceli okulda başlatılan güçlendirme çalışmaları, yalnızca yedi okulda tamamlandı. Geriye kalan 33 okulun ise akıbeti belirsizliğini korurken tadilat aşamasındaki okullara gidemeyen öğrenciler, farklı okullarda eğitim-öğretime devam edecek.
Eğitim Sen Bolu Şubesi Yürütme Kurulu, güçlendirmeye alınan okullar hakkında KESK’te basın açıklaması düzenledi. Yürütme Kurulu adına açıklamayı Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici yaptı. Gezici, Bolu merkez ve ilçelerinde güçlendirmesi tamamlanamayan okullar nedeniyle 7 bin 500 öğrencinin ve 710 eğitim emekçisinin mağdur olduğunu söyledi.
MERKEZDE 16,İLÇELERDE 17 OKULDA GÜÇLENDİRME DEVAM EDİYOR
Bolu’nun deprem bölgesinde yer alması nedeniyle 46 okulda devam eden güçlendirme çalışmalarının önem taşıdığını aktaran Gezici, sürecin iyi planlanmadığını söyleyerek, 2022-2023 eğitim öğretim yılında; Bolu merkezde 16 okul, ilçelerde17 okul olmak üzere toplamda toplam 33 okulda güçlendirme ve onarım nedeniyle eğitim öğretime açılmadığını belirtti.
Bazı okullarda yaklaşık 2 yıldan fazla süredir güçlendirmelerin devam ettiğini ifade eden Gezici, sorunun başka okulların içerisinde ya da ikili eğitim öğretim yoluyla çözülmeye çalışıldığını kaydetti.
EĞİTİMCİLER KORİDORLARDA DERS BEKLİYOR
Bolu merkezde 6 bin 413, ilçelerde bin 901 öğrenci olmak üzere, yaklaşık 7 bin 500 öğrenci ve merkezde 520, ilçelerde 190 olmak üzere yaklaşık 710 eğitim emekçisinin etkilendiğini vurgulayan Gezici, bakım ve onarıma girecek olan okulların durumuyla ilgili kararın, okul yöneticilerine çok geç bildirildiği, çok kısa sürede okulların boşaltılması talebi, destek personel verilmeden ve koordinasyon eksikliği nedeniyle özellikle okul yöneticilerinin ve öğretmenlerin mağduriyet yaşadığını belirten Gezici, “Bu süreçte yeterince destek ve dayanışma görmediklerinden eğitim emekçilerinin bıkkınlıklarının farkındayız. Başka okulların içerisinde uygunsuz ortamlarda, havalandırma, aydınlatma ve ısınması sorunlu alanlarda eğitim ve öğretim yaptıklarını tespit ettik. Bazı okullarda öğretmenlere odası bulunamadığı için öğretmenlerimizin, teneffüslerde 5 dakika istirahat edemediği, koridorlarda ders beklediğini biliyoruz”dedi.
KADINLARIN ÇALIŞMA KOŞULLARI GÜÇLEŞMİŞ
Ekonomik krizin derinleştiği, velilerin okul ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığı bir dönemde evlerinden uzaklaşan öğrencilerin ulaşım ve yemek gibi sorunlarının oluştuğuna dikkat çeken Gezici, “Özellikle ikili öğretim zaten karşı çıktığımız bir durumdu. Okul saatleri itibariyle öğrenme durumunu ve çocukların güvenliğini olumsuz etkilemektedir. Çalışan ebeveynler için özellikle ilköğretim çağındaki öğrencilerimizin velilerine, ayrıca etüt merkezi gibi ek masraf ortaya çıkartmıştır. Bakım emeği annelerin sırtına yüklendiği için kadınların çalışma koşulları güçleşmiş, ücretsiz izin talebine yönelmişlerdir” diye konuştu.
"VELİLERİMİZİN SESİ OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ"
Pandemi nedeniyle öğrencilerin, yaklaşık 2 sene okuldan ve öğretmenlerden uzak kaldığını daha sonra güçlendirme nedeniyle bir kaosun içinde kaldıklarını belirten Gezici, “Hala kendi okullarına kavuşamamış ve öğrencilerimiz neredeyse okullarını görmeden mezun olacak hale gelmişlerdir. Bolu Valisi Erkan Kılıç’ın açıklamalarına göre birinci ara tatilde yani Kasım ayında okullarımızın teslim edeceğini bilgisini aldık. Tüm temennimiz bir an önce okullarımızın teslim edilmesidir. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası olarak; süreci yakından takip ettiğimizi, yaşanılan mağduriyetlerle ilgili eğitim emekçilerinin, öğrencilerimizin ve velilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz” dedi.