AKP-MHP'DEN BASINA DARBE

Basın Kanunu’nda değişiklik yapan torba tekliften RTÜK ve BTK’ye resmi ilanlarda söz sahibi olma hakkı, İletişim Başkanlığı’na basın kartı dağıtma konusunda geniş yetki ve soyut gerekçelerle basın kartı iptali çıktı.

AKP-MHP'DEN BASINA DARBE

AKP ve MHP’nin uzun süredir çalışmalarını sürdürdüğü Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi, gazetecileri soyut gerekçelerle cezalandırılmasına olanak sağlayacak. Basın kartlarına yönelik yeni zorlayıcı hükümler de içeren düzenlemeyle ilgili resmi ilanları dağıtmakla görevli Basın İlan Kurumu Genel Kurulu’na BTK ve RTÜK’ten temsilcilerin atanması da hüküm altına alınıyor.

BARIŞA KARŞI SUÇ HÜKMÜ
Basın kartına ilişkin usul ve esasların belirlenmesi konusunda da yeni düzenlemeler var. Basın Kartı alabilecek kişilerde aranan şartlar arasına, “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun’a karşı hüküm giymemiş olmak” hükmü eklendi. Teklifle ayrıca basın kartı talep edebilmek iftira, görevi kötüye kullanma, kamu barışına karşı suçlar ile devlet sırlarına karşı suçlardan hüküm giymiş olmama ve basın ahlak esaslarına aykırı davranışlarda bulunmama şartları aranacak. Basın kartı taşırken bu suçlardan hüküm giyenler kart hakkını kaybedecek. Basın kartı alabilecek kişiler listesine, Cumhurbaşkanı kararıyla tespit edilecek, medya alanında faaliyet gösteren dernek ve vakıf yöneticileri de eklenecek.

Basın kartı verme, iptal etme yetkilerine sahip olan basın kartı komisyonunun yapısında da değişiklik yapılıyor. Toplam dokuz üyeden oluşacak komisyonun basın kartı konusunda aldığı kararlar, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un onaylamaması durumunda yürürlüğe giremeyecek.

Basın Kanunu’na “Yönetmelik” başlığı altında bir madde de ekleniyor. Ek madde ile basın kartlarının şekli, medya kuruluşlarında aranacak şartlar, kontenjanlar, Basın Kartı Komisyonu üyelerinin belirlenmesi, çalışma ve karar alma usulleri, başvuru türleri ile başvuruda istenilecek belgelerin İletişim Başkanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenleneceği hükmü getirildi.

İÇERİK KALDIRMA YETKİSİ
Basın İlan Kurumu Genel Kurul üye sayısı da 36’dan 42’ye yükselecek. Genel Kurul üyeleri arasına, RTÜK’ten ve BTK’den birer üye eklendi. Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen 12 üye sayısı, 14’e yükseldi. Ayrıca resmi ilan alan internet sitelerinden de iki temsilci, Basın İlan Kurumu Genel Kurulu listesine eklenecek.

İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a da yeni bir madde ekleniyor. Buna göre, “MİT görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri, yetkisiz olarak alan, temin eden, çalan, sahte olarak üreten, bunlar üzerinde sahtecilik yapan ve bunları yok eden” ve “MİT mensupları ve ailelerinin kimliklerini, makam, görev ve faaliyetlerini herhangi bir yolla ifşa edenler ile MİT mensuplarının kimliklerini sahte olarak düzenleyen veya değiştiren ya da bu sahte belgeleri kullananların” ürettikleri içerikler kaldırılacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER