Bolu Belediyesi ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) Bolu İl Koordinasyonu’na bağlı meslek odaları arasında imzalanan teknik iş birliği protokolü kapsamında İnşaat Mühendisleri Odası 2022 yılı içerisinde bir çalışma yürüttü. Yetkin mühendislerin katılımıyla yürütülen uzun süreli çalışmalarda birinci derecede deprem bölgesi olan ilimizde yapı güvenliğini arttırmak için sunulan öneriler, Ekim ayında düzenlenen Bolu Belediye Meclis oturumunda tüm üyelerin kabulüyle oy birliğiyle kararlaştırıldı.
‘GÜVENLİ BARINMA RANTA TESLİM EDİLEMEZ’
1999 depremlerinin ardından bilimsel ve teknik uyarılarının dikkate alınmadığını yıllardır ifade ettiklerini belirten meslek odalarının Bolu Temsilcileri, Maraş merkezli yaşanan depremlerin ardından bölge için yürütülecek dayanışma faaliyetlerini örgütlemek ve Bolu’nun yapı güvenliği için atılması gereken adımları konuşmak üzere sayısız toplantı düzenlediklerini her mecrada belirtiyor. Mevcut yapılarda risklerin azaltılması ve yeni yapılaşma kurallarının halkın güvenli barınma olanakları gözetilerek oluşturulması için üyeleriyle bir araya gelen Meslek Odası Temsilcilerinin temel görüşü: “Halkın temel barınma güvenliği için alınması gereken tedbirlerin ertelenemeyeceği gibi, güvenli yaşam koşulları bir avuç rant odağının ticari derdine terk edilemez.”
5 AY SONRA GELEN İTİRAZ
Bolu Belediye Meclisi Mart ayı ikinci oturumunda söz alan Cihan Tutal, imzası bulunan ve 2022 yılı Ekim ayında alınan meclis kararına yaklaşık 5 ay sonra itiraz ederek “Meclis kararının herhangi bir uzman tarafından incelenmediği, görüş sorulmadığı, yerelde bazı arkadaşlarımızın iyi niyet çerçevesinde kendi fikirlerince oluşturulduğunu öğrendim.” şeklinde konuştu.
CESARET TALEBİNE YORUM: ‘KORKAK OLMA’
1999 depremlerinin sonrasında yapı güçlendirmesi başta olmak üzere, birçok önemli kararda imzası olan yetkin mühendislerin görüşlerini görmezden gelen Tutal Meclis toplantısında yaptığı konuşmada “Umarım bu arkadaşlarımız uzmanlardan görüş almadan oluşturdukları bu meclis kararının sorumluklarını taşımaya cesaret edebilirler. Ben böyle kişisel fikirlerle bilim dışında karar alınmasını kabul etmiyorum edemiyorum zira burada bizim de hatıralarımız var. Bolu’da deprem yaşadık. Bir şehri kaybedip yeniden yapmak yerine kentsel ve yapısal olarak dizayn etmemiz çok daha kolaydır. Bundan sonra almış olduğumuz ve alacağımız meclis kararlarının tezlerimizi oluşturarak, ulusal uzmanlarımızdan eksiklerini ve yanlışlarını gidererek meclis gündemimize gelmesi daha doğrudur.” İfadelerini kullandı. Cihan Tutal’ın Meclis konuşmalarına karşın birçok deneyimli mühendis “Umarız sayın meclis üyesi de Maraş ve çevre illerin yapılaşmasında imzası bulunan, yıkımın doğrudan sorumlusu olup da sesi çıkmayan siyasiler kadar korkak olmaz” yorumunu yapıyor.
YENİ KARAR ‘OY ÇOKLUĞUYLA’
Bolu Belediye Meclisi Mart ayı ikinci oturumuna Cihan Tutal’ın çıkışıyla birlikte yaşanan gerilim dolayısıyla ara verilirken, ara sonrasında konuşan Belediye Başkanı Tanju Özcan “Meclis Karar fotokopisini yırtmak yakışmadı. Belediye Meclis kararları yürürlükte kaldığı sürece hukuka uygundur.” dedi. TMMOB Bolu Birimlerinin Mart ayı meclisi ilk oturumuna sunduğu 29 maddelik öneri İmar Komisyonunun onayı ile ikinci oturuma taşındı. İkinci oturumda ise meslek odalarının önerileri meclis üyelerinin onayına sunuldu. CHP Meclis Üyesi Mimar Cihan Tutal’ın ret oyu verdiği kararlar için, emlakçılık ve müteahhitlik yaptığı bilinen CHP Meclis üyeleri Tahsin Mert Karagöz, Cevat Çatladı, Ergün Temel ile MHP Meclis Üyeleri Necdet Çakır, Fatih Silin çekimser oy kullandı. Meslek odalarının önerileri mecliste oy çokluğuyla kabul edildi.
MESLEK ODALARI KARARLI
Meclis Üyesi Cihan Tutal’ın kendi kararını yok sayması ardından görüştüğümüz çoğu mühendisin görüşü net ‘Önceliğimiz yaşam’. Güvenlik endişesi duyan birçok yurttaş ise meslek odalarının yürüttüğü çalışmaları desteklerken, itirazların ‘ticari kaygı’ taşıdığını düşünüyor. Meslek Odası temsilcilerinden aldığımız bilgiye göre, Belediye Meclisi’ne sundukları karar önerileri sadece başlangıç. Meslek Odaları ilimizde başta deprem olmak üzere, afetlere karşı risklerin azaltılması için tüm kurumların koordinasyonuna dikkat çekiyor ve ekliyor: ‘Tüm canlarımız güvenli ve sağlıklı bir yaşama erişene kadar mücadele etmekte kararlıyız.”