DENETİMLİ SERBESTLİK CEZASI ALAN HÜKÜMLÜLER AİBÜ'DE ÇALIŞACAK

Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ile Bolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında, kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılma cezası almış hükümlülerin, Üniversitemizde yerine getirecekleri görevlerini ve çalışacak hükümlü sayısını içeren bir protokol imzalandı.

DENETİMLİ SERBESTLİK CEZASI ALAN HÜKÜMLÜLER AİBÜ'DE ÇALIŞACAK

2013 yılından itibaren yürürlükte olan Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği geçtiğimiz günlerde Adalet Bakanlığı tarafından İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) kapsamında yenilendi.

Yönetmelik kapsamında Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ile Bolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü arasında, kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılma cezası almış hükümlülerin, üniversitede yerine getirecekleri görevlerini ve çalışacak hükümlü sayısını içeren bir protokol imzalandı.

Protokol metni, Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Bolu Denetimli Serbestlik Müdürü Fikret Büyüktopçu tarafından imzalandı.

Bolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü, Türk Ceza Kanunu’nun 50/1-f bendi, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 105/A ve 106/3 maddeleri veya diğer mevzuat hükümleri gereğince, kamuya yararlı işte çalıştırılma cezası almış hükümlüleri, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi yetkilileri ile görüşerek, işe yerleştirecek.

DENETİMLİ SERBESTLİK YÖNETMELİĞİ 
Düzenlemeyle, Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliğinin yayımlandığı 2013’ten sonraki süreçte gerçekleşen mevzuat değişiklikleri, İHEP’teki Denetimli Serbestlik Daire Başkanlığı sorumluluğunda olan hedeflerin gerçekleştirilmesi ve denetimli serbestlik uygulamalarında karşılaşılan sorunlara çözüm getirilmesi amaçlandı. Yeni Denetimli Serbestlik Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında getirilen başlıca düzenlemeler şu şekilde:

- Kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılan yükümlülerin günde 4 saat çalıştırılması zorunluluğu, 8 saate kadar çalıştırılabilecekleri şekilde uygulanabilecek.

- Uyuşturucu kullanımından dolayı haklarında denetimli serbestlik kararı verilenlerin tedavi ve rehabilitasyonlarının ara kontrollerle izlenmesi sağlanacak.

- Ekonomik ihtiyacı elverişli olmayan yükümlülerin, kamuya yararlı bir işte ücretsiz çalıştırılma yükümlülüğünü yerine getirirken ulaşım ve yemek giderleri devlet imkânlarından karşılanabilecek.

Suça sürüklenen çocukların üstün yararı için çocuk hizmetleri büroları kurulacak
- Denetimli serbestlik müdürlüklerinde bulunan bürolar arasında “Çocuk Hizmetleri Bürosu” yer alacak. Suça sürüklenen çocuklar hakkındaki işlemler bu büroda görevli, eğitim almış uzmanlar tarafından gerçekleştirilerek, suça sürüklenen çocukların yüksek yararı gözetilecek.

İyi hal değerlendirme sürelerine düzenleme
Resmi Gazetede yayımlanan bir diğer düzenlemeyle Gözlem ve Sınıflandırma Merkezleri ile Hükümlülerin Değerlendirilmesine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte de değişiklik yapıldı. Yönetmeliğin 17’nci maddesinde yapılan değişiklikle, hükümlünün iyi haline yönelik yeniden değerlendirme süresi ‘3 aydan az, bir yıldan fazla olamaz’ şeklinde düzenlendi.

Hapis cezasının infazı konutta yerine getirilen çocuklar ile kadınların ihtiyaçları karşılanabilecek
- Haklarında hapis cezasının konutta infazına karar verilen çocuklar ile bazı şartları taşıyan kadınların denetimli serbestlik uzmanı tarafından evlerinde ziyaret edilmeleri ve tespit edilen ihtiyaçlarını içeren bir rapor hazırlanması, varsa barınma, ekonomik destek, eğitim gibi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla uygun sosyal hizmet modelinin belirlenmesi için Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşlarına bildirimde bulunulması sağlanacak.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2021, 18:39
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER