Doç. Dr. Faruk Güçlü
Zehra Neşe Demirer/ASMMMO Eğitmeni-SM. Mali Müşavir
Ülkemizde kadınların iş yaşamında ve eğitimde yer almaları bir hayli zaman aldı. Üstelik tüm bunlar kadınlara seçme ve seçilme hakkını Avrupa ülkelerinden önce veren ülke olmasına rağmen. Prof. Dr. Jale Sihay Güven, Muhasebe alanında ülkemizin ilk kadın profesörlerindendir.
1920 yılında Ankara’da dünyaya gelen Jale hoca, Ankaralı bürokrat bir ailenin kızıdır. Ankara’da ilk,orta lise tahsilini birincilikle tamamlamıştır. İstanbul Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu’ndan 1941 yılında mezun olmuştur. İlk olarak Ankara Ticaret Lisesi’ne öğretmen olarak atanmıştır. Ankara Ticaret Lisesi öğretmeni iken Milli Eğitim Şurasına sunulmak üzere on iki sayfalık bir rapor hazırlamıştır.
1955 Yılında Ankara Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu kurulmuş ve 1959’da Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi adını almıştır. Ankara Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu öğretmeni olan Jale Sihay 1959 yılında Yüksek ticarete öğretim görevlisi olarak atanmıştır.
Henüz Ankara Yüksek İktisat ve Ticaret Okulu öğretmeni iken 1956 Yılında Genel Muhasebe dalında ilk kadın yazar olarak birinci kitabını yayınlanmıştır. 1957’de bir yıl ihtisas için London Schools of Economics’e gönderilmiştir.
1963’de bir yıl için yeniden London Schools of Economics’e gönderilen Sihay Profesörlük için çalışmalarını tamamlamıştır. Daha sonraki yıllarda Şirketler Muhasebesi ve Genel Muhasebe Problemleri ve Çözümleri kitaplarım yayınlandı ve Sihay hoca 1966’da profesör oldu. 1969’da AID tarafından Amerika Birleşik Devletleri’nde East Lansting Michigan StateUniversity’e altı aylık bir süre için davet edilmiş, Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi kurulduğunda oraya da gidip gelerek ders vermiştir.
1941 Yılında 21 yaşında öğretmen olarak başladığı görevi, 41 yıl sonra 1982 yılında 62 yaşında kendi isteğiyle emekli olarak tamamlamıştır. Aynı yıl YÖK kurulmuş ve Akademi başkanı Prof. Dr .Onur Kumbaracı başkanlığındaki onlarca öğretim üyesi akademiden ayrılmıştır.
Ankara’nın ünlü kadın muhasebe hocalarından Prof. Dr. Nalan Akdoğan’da Prof. Dr.JaleSihay Güven öğrencisidir.
Jale hocanın iki kız çocuğundan birisi kendisinden daha önce vefat etmiştir.
Muhasebe dünyasının ülkemizdeki ilk kadın akademisyeni JaleSihay Güven 1.12. 2013 tarihinde Ankara’da vefat etmiştir.
Belli başlı yayınları(aynı yayınların daha sonra farklı baskıları olmuştur)
-Ticari Bilgiler ve Muhasebe, 1956 Akgün Matbaası
-Şirketler Muhasebesine Ait Problemler ve Çözümleri,1961 İstiklal Matbaası
-Şirketler ve Kooperatifler Muhasebesi, AİTİA 1972
-Muhasebe Sınıf 1, 1977
-Genel Muhasebe İlkeler ve Uygulaması,1981
Şeklindedir.
Yararlanılan kaynak
-Oktay Güvemli, Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi,2014
Güncelleme Tarihi: 12 Temmuz 2022, 12:13