DOÇ.DR. FARUK GÜÇLÜ YAZDI:İLK KADIN MUHASEBECİ DR.İCLAL ERSİN(KARAKAPTAN)

DOÇ.DR. FARUK GÜÇLÜ YAZDI:İLK KADIN MUHASEBECİ DR.İCLAL ERSİN(KARAKAPTAN)

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

TÜMOD (Tüm Öğretim Üyeleri Derneği) Genel saymanı

Zehra Neşe DEMİRER- Eğitim Görevlisi

1928 yılında İş Bankası Adana Şubesinde  çalışmaya başlayan Ersin, daha sonra İstanbul  Yenicami Şubesinde görevine devam ederken  Ankara merkez Şubesi kambiyo Bölümüne atanmıştır. Bir süre sonra İşbankası “Muhasebe Müdürü” ünvanı verilerek (Cumhuriyet tarihinde ilk) banka muhasebe müdürü olmuştur. İş Bankası'nın kurucusu Celal Bayar tarafından Atatürk'e ilk kadın muhasebeci olarak tanıtılınca, Atatürk'ün ilgisini çekmiş, en büyük arzusunun yurtdışında eğitim almak olduğunu söylemesi üzerine, Türk kadınının gelişmesine ve iş yaşamında yer almasına çok önem veren Atatürk tarafından 1939 yılında Cenevre'ye Cenevre Üniversitesi İktisat Fakültesine eğitime gönderilmiştir.

“Türkiye'de Meslek Gelirlerinin Vergilendirilmesi” başlıklı tezini Fransızca olarak hazırlayıp doktorasını tamamladıktan sonra  1941 yılında Türkiye'ye dönmüş ve İş Bankası'nın Ankara Merkez Şubesi'nin Teftiş Servis Şefliği, İstanbul-Beyoğlu ve Galata şubelerinde kontrolörlük görevine başlamıştır. 1953 yılında açılan İş Bankası Nişantaşı Şubesi Müdürlüğü görevine atanan Ersin  on yıl süreyle bu görevde kalmıştır. 1962 yılında bankadan emekli olmuştur.

Dr. İclal Ersin tarafından babası adına İstanbul’da yaptırılarak MEB’lığına teslim edilen lise, 1988-1989 öğretim yılından itibaren  14 derslikli “General Ali Rıza Ersin Lisesi” adı altında eğitim sunmaya devam etmektedir.

Baba General Ali Rıza Ersin,Fransız bir aile tarafından 1870'lerin sonunda Boğaziçi’nde  yaptırılan  bir yalıyı satın almıştır. Harita uzmanı Ali Rıza Paşa olan Ali Rıza Paşa’da ülkemizin ilk haritacılarındadır. İstanbul’da bulunan ünlü Ali Rıza Paşa Yalısı, babanın vefatından sonra  Kızı İclal Ersin Karakaptan’a kalmıştır.

Genç Cumhuriyet’in yetiş iş gücüne gereksinim duyduğu yıllarda; 1923’te Mustafa Kemal’in talimatıyla aralarında Şevket Raşit Hatipoğlu, Tahir Çağatay, Mehmet Ali Kâğıtçı gibi isimler yurtdışına gönderilmiştir. Şahap Kocatopçu, Ekrem Akurgal, Jale İnan, Afif Erzen, Suat Yakup Baydur, Vildan Aşir Savaşır, Sadi Irmak’tda yurt dışına gönderilen öğrenciler arasındadır.

Cumhuriyet’in ilanının 1. yıldönümü dolayısıyle  Rektör İsmail Hakkı Baltacıoğlu başkanlığındaki jüri tarafından seçilen 22 öğrenci Avrupa’ya gönderilmiştir. Sadi Irmak, Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek, Zeki Ün, Cemil Sena, Burhan Toprak, Osman Horasanlı bu gruptaki önemli isimlerdendir. 2’si Almanya’ya, diğerleri Fransa ve Belçika’ya giden öğrencilerden beden eğitimi, müzik, resim, tabii ilim alanlarında eğitim almaları talep edilmiştir.

1926 yılında ise yurt dışına eğitim için  Mükrimin Halil Yinanç, Ahmet Süheyl Ünver, Mustafa Kemal’in manevi kızı Afet İnan da katılmıştır.

1927’de 39’u erkek, 3’ü kız olmak üzere toplam 42 öğrenci yurtdışına gönderilmiştir.
1929 yılında yurtdışında toplam 170 öğrenci bulunmaktaydı. Bunlar arasında yer alan, ilerde alanında otorite olacak kişilerde vardır.

Dr. İclal Ersin’de daha sonra bizzat Atatürk’ün talimatıyla yurt dışına eğitime gönderilen öğrenciler kervanına katılmıştır.

Dr. İclal Ersin “Türkiye’de Meslek Gelirlerinin Vergilendirilmesi” konulu doktora teziyle Türk Vergi sisteminin gelişmesine de katkı sağlamıştır.

İş Bankası’nda görev yaptığı esnada bankanın muhasebe sisteminin kurulmasına ve gelişmesine de katkı sağladığı bilinmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

-Kadın Eserleri Kütüphanesi Bilgi Merkezi Vakfı, Yayın No ; 21 İstanbul

-Nur Çintay,5 Nisan 2015 Sabah Gazetesi

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2022, 19:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER