"MUDURNU’DA BİR TARİHİ DEĞER YOK EDİLİYOR"

Mudurnu’da 1959 yılında taşlarla inşa edilen 2 katlı Dumlupınar İlköğretim Okulu’nda yapılan onarım ve güçlendirme çalışmaları hakkında konuşan İnşaat Yüksek Mühendisi Nevzat Anlıtan, yapılan uygulamanın güçlendirme tekniği ile ilgili olmadığına dikkat çekti.

"MUDURNU’DA BİR TARİHİ DEĞER YOK EDİLİYOR"

Bolu’nun Mudurnu ilçesinde hizmet veren 2 katlı Dumlupınar İlköğretim Okulu’nda Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından onarım ve güçlendirme çalışmaları başlatıldı.

İl Özel İdaresi tarafından 29 Haziran 2022 tarihinde yapılan paket ihalenin ardından okulda onarım ve güçlendirme çalışmaları başladı. Okulda eğitim gören 6 sınıfın öğrencileri, yaklaşık 2 sene önce Toplu Konut ve Kamu Ortaklığı İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılan ve Dumlupınar İlkokulu’na isminin verildiği okula nakledildi. Çalışmalara tepki gösteren Mudurnu halkı, okulun mimari yapısının korunması gerektiğini ve dış cephesini süsleyen taşların sıva ile kapatılacak olmasına tepki gösterirken binanın çatısında söküm işlemleri tamamlandı, çelik konstrüksiyon ile desteklenerek sıva yapılacağı öğrenildi.
 

Güçlendirme ve onarım çalışmaları hakkında konuşan İnşaat Yüksek Mühendisi Nevzat Anlıtan, uygulamanın güçlendirme ile ilgili olmadığını, yapılan harcamaların gereksiz olduğunu anıtların yok edildiğine söyledi.

Anlıtan’ın açıklamasının tamamı şöyle:

“Mudurnu’da Bir Tarihi değer Yok ediliyor. Mudurnu’da 1950 yıllarında inşa edilen bir irfan yuvası okul; Dumlupınar İlkokulu. Bu okul 70 yıldan bugünlere kadar binlerce öğrenci yetiştirdi, öğretmenleri ile hatıralar var. Okulun bu hatıralar dolu özelliğinden çok mimari yapısı ile dikkat çeken, mudurnu’da herkesin gururla izlediği ve söz ettiği bir değer.

Bina 2 katlı. Beden duvarlar 50 cm kalınlığında ta duvar. Birinci kat beton döşeme, ikinci katın tavana ahşap. O zamanki dar bütçeye göre en ekonomik tarzda inşa edilmiş.

Binanın asıl dikkat çeken dış özelliği. Mudurnu mimari yapısına uygun ve sadece mudurnu’da çikan yeşil renkli, kayrak tabir ettiğimiz plaka taş ile kaplanmış olması. Bu sebeple değerli bir tarihi değerde , bir müze anıt eser.

Bunun yanında, 70 yılda birçok depremler geçirdi. Buna rağmen hiçbir noktasında çatlak, dökülme , ayrışma yok. Yani hasarsız.

Nedendir bilinmez Daha sonra yapılan birçok bina korumaya alınmış iken bu bina tescilenmemiş. Anıtlar kurulu yeni bir inceleme yapsa bu yapısı ile  tescil olur.

Şimdi Milli Eğitim Bakanlığı aldığı bir karar var. 60 yıldan daha eski okul binaları yenilenecek, Bolu ilinde 200 civarında bu tip binalar taranıyor. Dumlupunır da bunlardan biri.

Bu amaç ile binanın çatısı söküldü. İkinci kat tavanı boton döşeme yapılacak. Beden duvarları ise iç ve dıştan püskürtme beton sıva kaplanacak. Betonun taşıyıcı özelliği yok. Püskürtme makinası yani sıva makinasına verilecek beton, agregalı olmayacak , kum ve çimento karışımı, vibre edilmeden püskürtülecek.  Projeye göre binanın dış kayrak kaplamasının üzeri de aynı akıbette yani püskürtme sıva.

Neticede binanın bütün duvarları tam 70 cm kalınlığında beton ile kaplanmış ağır bir kütle haline gelecek.

Mudurnu halkı haklı olarak hatıralar ile dolu bu anıt binanın eski Cumhuriyet İlkokulu binası gibi, yok edilmesinden tepkili.

Madem bina içi dışı beton kaplanacak ve değerli dış kaplaması yok edilecek,  binayı komple yıkın yeni bir bina yapın.

Yok yıkmayıp güçlendirme yapacaksanız , yapılan uygulama, güçlendirme tekniği ile ilgisi yok. Güçlendirme dediğimiz sistem de bina temelden itibaren taşıyıcı karkas ilave kolon ve kirişleme ile yenilenir. Yapılanan da ise, gereksiz   harcanan paralar hatıralar, anıtlar yok ediliyor.

İnşallah bu akılsız uygulama durdurulur, yeniden incelenir Yeni bir proje ile yola devam edilir.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER