ÖNCELİK HANGİSİ: 'TATBİKAT MI, ÖNLEM Mİ?'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 12 Kasım depreminin yıl dönümünde saat 18.57'de ülke genelinde tatbikat yapılacağını duyurdu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin ise esas sorumlulukların yerine getirilmesini vurguladı.

ÖNCELİK HANGİSİ: 'TATBİKAT MI, ÖNLEM Mİ?'

İletişim Başkanlığı ile AFAD tarafından ortaklaşa düzenlenen "Afet İletişim Çalıştayı"na katılan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 12 Kasım depreminin yıldönümünde saat 18.57'de ülke genelinde tatbikat yapılacağını açıkladı.

Bakan Soylu şunları söyledi:

"Bizim ülke tatbikatımız 12 Kasım'da Düzce depreminin yıldönümünde ülke tatbikatı yapılacak. Saat 18.57'de. Türkiye'nin tüm bölümlerinde tatbikat yapacağız. Çök-kapan-tutun. Bunun tatbikatını yapacağız. Radyolar anons geçecektir. Televizyonlar otomatik olarak geçecekler. Bütün Türkiye'ye aynı anda mesaj gelmiş olacak. Hem polis hem jandarma telsizini konuşturdular. Şimdi savunma sanayi iki telsizin afet anında birbiriyle konuşturabilecek bir altyapıyı oluşturmuş oldu"

TATBİKATLAR TEK BAŞINA ÇÖZÜM DEĞİL

Bakan Soylu’nun tatbikat duyurusu hakkında konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu(İKK) Sekreteri Erol Perçin “Düzenlenecek ve düzenlenen afet tatbikatları, afet anında elbette yurttaşlarımız için yönlendirici olabilir. Ama esas mesele afet öncesi ne yapılması gerektiğini tartışmak ve geçmişte alınan sorumluluklar ile kararların mevcut durumunu konuşmaktır.” dedi.

Yer seçiminden başlayarak imar planlarının afet riskine göre hazırlanmasının önem arz ettiğini ifade eden Perçin “İçinde yaşadığımız binaların tasarım, inşa, denetim ve bakım süreçlerinin rant amaçlı yaklaşımlarla sürdürülmesi, depremlerin yıkıcı sonuçlarla karşımıza çıkmasına neden olmaktadır. Depreme dayanıklı yerleşim alanları ve yapılar tasarlamanın, üretmenin, deprem hasarları ve can kayıplarının azaltılmasının bilinen tek yolu, mühendis, mimar ve şehir plancılığı hizmetlerinin eksiksiz bir şekilde uygulanmasıdır. Bu çerçevede; Denetimsiz ve kaçak yapılaşmaya derhal son verilmelidir. İmar afları yasaklanmalıdır. İmar barışı adı altında ruhsatlandırılan tüm ruhsatlar iptal edilmelidir” ifadelerini kullandı.

BİNALAR DEPREME HAZIR DEĞİL

2012-2023 yıllarını kapsayan "Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı"nda (UDSEP) alınan kararların uygulamaya geçirilmediğini belirten Perçin, “Bolu gibi deprem bölgesi olan kentler başta olmak üzere Türkiye’deki bina envanterinin çıkarılması ve mevcut yapıların hasar görebilirlikleri ve riskleri esas alınarak gruplandırılması merkezi ve yerel yönetimlerin önceliğidir. Tespit öncelikli olup, riskli yapılarda ikamet eden tüm yurttaşlarımız için barınma sorununa ivedi çözüm üretilmelidir. Henüz okullarının dahi yapısal güçlendirmesini tamamlayamamış ve yaklaşık son 20 yılda depremlerin ağır sonuçlarını yaşamış bir kentte yalnızca tatbikatlarla afetlere çözüm aramak basit bir siyasal propagandanın ötesine geçmeyecektir.” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2022, 21:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER