‘YAŞAMLARIMIZ İÇİN BU YIKIMI VE TALANI DURDURACAĞIZ’

12 Kasım 1999 depreminin 23. yıl dönümünde açıklamalarda bulunan SOL Parti Bolu İl Örgütü, kentlerin olası bir deprem tehdidine karşı daha savunmasız, yıkım ve felakete daha açık hale getirildiğini belirtti.

‘YAŞAMLARIMIZ İÇİN BU YIKIMI VE TALANI DURDURACAĞIZ’

Merkez üssü Düzce olan 7.2 büyüklüğündeki 12 Kasım depreminin yıldönümünde yazılı olarak açıklama yapan Sol Parti Bolu İl Örgütü açıklamasında “12 Kasım 1999 Depremi’nin 23. Yılında kaybettiklerimizi bir kez daha özlemle anıyoruz. Merkez üssü Düzce olan 7.2 büyüklüğündeki deprem 845 insanımızın ölümüne 1500 civarında konut ve işyerinin ağır hasar görmesine neden oldu. Bu büyük yıkımın ve yaşadığımız toplumsal felaketin boyutları gerekliliğini ortaya serildiği günümüzde, kentlerimizin olası bir deprem tehdidine karşı daha savunmasız, yıkım ve felakete daha açık hale getirildiğini görüyoruz.” ifadelerine yer verdi.

23 yılda daha büyük yıkımlara zemin hazırlayan sermaye birikiminden toplumsal ve kültürel alana uzanan bir hegemonya inşa edildiğini ifade eden SOL Parti tespit ettiği sorunları şu şekilde sıraladı:

  • İmar planları depreme hazırlık yerine kentsel rantın dağıtımı için kullanıldı; ulaşımdan barınmaya kentin imar planında teknik, bilimsel ve mesleki gereklilikler göz ardı edildi.
  • Kentsel dönüşüm” kentlerin yeniden yapılandırılması ve depreme dayanıksız binaların yenilenmesi için değil, kamusal alanlar, kent merkezleri, kıyılar, sit alanları gibi ortak varlıkları sermaye gruplarının kullanımına açma işlevi gördü.
  • Bağımsız, bilimsel denetim yapan meslek odalarının faaliyetleri kısıtlandı.
  • Afet toplanma alanı statüsündeki park, bahçe ve meydanlar, yapılaşmaya açıldı; AVM, otopark vb. inşa edilerek betona boğulan kentlerde afet sonrası sığınılacak güvenli alanlar ortadan kaldırıldı.
  • Sosyal ve kültürel etkileşim de kentin rant sağlayacak alanlarının yeniden inşası, kent yoksullarının sürgünü üzerine oluşan yeni konut çevreleri ve kamusal alanların talanı yoluyla iktidar eliyle yeniden düzenlendi!

‘YIKIMI VE TALANI DURDURACAĞIZ’

Deprem vergilerinin dahi hesabının verilmediğine dikkat çekilen açıklamada “Bunca yıllık hasar, bu süreçte yaşanan felaketler gibi bundan sonra yaşanacak felaketlerin sorumluluğunun da deprem vergilerinin hesabını dahi veremeyen AKP iktidarında olduğunu ortaya koymaktadır. Benzer felaketlerin tekrar yaşanmaması için ranta dayalı, piyasacı, kamusal denetimi ve kamu yararını hiçe sayan politikaların terk edilmesinden başka yol yoktur.

Herkesi doğa, kent ve yaşam odaklı bir ülke kuruluşu için mücadele çağırıyoruz.

Yaşamlarımız için bu yıkımı ve talanı durduracağız!” ifadelerine yer verildi.

Güncelleme Tarihi: 12 Kasım 2022, 10:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER