Özel Haber:Ahin ASLAN
Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde çalışırken E.A. isimli erkek tarafından tacize uğradığını iddia eden F.Y. isimli kadın “iyi niyete aykırı davranışlarda bulunma” gerekçesinin yer aldığı Kod-46 maddesi gerekçe gösterilerek işten çıkartıldı. E.A.’nın ise soruşturmanın takipsizlik ile sonuçlanmasının ardından belediyede yeniden işe başladığı öne sürüldü.
Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü bünyesinde 2021 yılının Mart ayında mevsimlik işçi olarak işe başlayan F.Y. isimli kadın, iddiaya göre aynı birimde çalışan E.A. isimli erkek tarafından sözlü ve fiziki tacize uğradı.
F.Y. ile birlikte 3 kadının E.A. isimli erkek tarafından tacize uğradığı belirtilen Bolu Belediyesi’ne konunun bildirilmesi üzerine E.A. hakkında başlatılan savcılık soruşturması kapsamında işten çıkartıldı. Kısa süre sonra soruşturmanın takipsizlikle sonuçlanmasının ardından hukuki süreç devam ettiği halde E.A.’nın taşeron firma aracılığıyla belediyede yeniden işe başladığı iddia edildi.
TACİZE UĞRAYAN 2 KADIN ZORLA İSTİFA ETTİRİLDİ
Ayrıca tacize uğradığını söyleyen 3 kadından birinin zorla istifa ettirildiği, diğer ikisinin ise “iyi niyete aykırı davranışlarda bulunma” gerekçesi ile işten çıkartıldığı öğrenildi.
Belediyede çalıştığı süre boyunca E.A.’nın taciz ve hakaretlerine uğradığını öne süren F.Y. isimli kadın, E.A.’nın kendisine devamlı “Evlenip ne yapacaksın, dost hayatı yaşayalım” dediğini söyledi.
“BAYGINLIK GEÇİRDİM”
E.A. tarafından taciz ve hakarete uğradığını iddia eden F.Y., “22 Nisan 2021 tarihinde Bürnük Köyü Cami’sine temizliğe gittik. Orada E.A. ile aramızda tartışma çıktı. O sırada E.A., beni taciz etti. Ben de bağırdım, yardım isterken baygınlık geçirdim. Ne kadar baygın kaldığımı hatırlamıyorum. İş arkadaşlarım beni kendime getirdikten sonra N.B. isimli kadın, amirimiz V.B.isimli erkeğe konum gönderdi. Bizim söylediklerimize, şikayetlerimize inanmıyor diye gelip gözleri ile görsün istedik” diye konuştu.
“DEPO SORUMLUSU 3 BİN TL AVANS YAZDI”
2017 yılından beri kanser tedavisi gördüğünü ifade eden F.Y., “Hastalığım Ağustos 2021’de tekrar nüksetti. 8 Ağustos’ta Ankara’da bir hastaneye randevu aldım. Arkadaşımla beraber avans almak için belediyeye gittik. Depo sorumlusu olan amirimize durumu anlattık. O da bize 3 bin TL avans yazdı. Daha sonra belediyeye durumu bildiriyor, prosedürün ne olduğunu soruyor ve kendi aralarında para toplama konusunu konuşuyor. Sonrasında arkadaşlarım kendi aralarında para topluyorlar hatta kendi isteği dışında yıllık izne çıkartılan arkadaşımızı da arıyorlar para toplamak için. İnsan Kaynaklarında çalışan bir kadın bana parayı teslim etti. Bende parayı aldım, tedaviye gittim geldim” diye konuştu.
“ÜST DÜZEY YÖNETİCİLERE ÇIKARSANIZ İŞİNİZE SON VERİRİM”
İş arkadaşları ile beraber uğradıkları tacizi üst yöneticilerden birine anlattıklarını belirten F.Y. ancak kendilerine “Dost hayatı yaşayalım demekte ne var” şeklinde tepki gösterildiğini söyledi. “Genel bir toplantı yapıldı. Benim hakkımda ‘F.Y., dost hayatı yaşıyor’ diye söylenti çıkarmışlar. Daha sonra amirimiz geldi ve ihale yoluyla cami ekibinin devam edeceğini bildirerek ’Sorunlu ekip sizsiniz, hepinizi süpürgeye veriyorum. Başka verecek yer yok’ dedi. Bende uğradığım tacizi ve haksızlığı kabul etmedim, şikayetçi oldum. Amirimiz bizi sürekli ‘Üst yöneticilere çıkarsanız işinize son veririm’ diyerek tehdit etti” şeklinde konuştu.
“GAZETECİLER BELEDİYE TARAFINDAN SUSTURULDU”
Yaşadıklarını duyurmak için görüştüğü gazetecilerin belediye tarafından susturulduğunu öne süren F.Y., “Üst düzey yöneticilerden biri beni odasına çağırdı. Bana “Sen hırsızsın, belediyeyi dolandırmışsın. Hasta değilsin” dedi. Bende “Benim için toplanan parayı kimseden istemedim. Arkadaşlarım toplamış, insan kaynaklarında çalışan bir kadın bana verdi. Ben ne hırsızlık yaptım. Hastanenin numarasını vereyim, arayın gerçekten tedavi olup olmadığımı öğrenirsiniz” dedim. Toplanan paranın makbuzunu istediler benden. Hangi hayır parasının makbuzu olur? “Rol yapıyor, kendini acındırıyor” dediler. Belediyeden aldığım paranın bordrosu var.Beni yalancılıkla, dolandırıcılıkla suçladılar” diyerek mobbinge uğradığını söyledi.
KOD 46’DAN İŞTEN ÇIKARILAN KADIN ÇALIŞAN İŞ BULAMIYOR
Disiplin Kurulu tarafından alınan kararla habersiz bir şekilde işten çıkışının verildiğini öne süren F.Y., “Bir başka yönetici bizi odasına çağırdı. Bizde sorunları dinleyecek, çözüm bulacak diye düşündük. Ama hepimize “Çalışan çalışsın çalışmayan çıksın işten” dedi. Bende hastalığımdan dolayı dışarıda süpürgede çalışamayacağımı söyledim. Ama bir kez olsun beni dinlemediler. Sonra Disiplin Kurulu bir araya gelmiş ve işten çıkışım verilmiş.Haberim bile yoktu. Orada hangi madde ile işten çıkarıldığımı söylemediler. İşten çıkarıldıktan sonra iş başvurusunda bulundum. Ama işe almadılar. Çıkışımı 46. maddeden vermişler. Benim ne hırsızlığımı gördüler? O zamana kadar bilmiyordum. Şuan sigortalı bir işte çalışamıyorum. İşten çıkış nedeninin düzeltilmesini istiyorum” dedi.
TACİZE SOMUT DELİL İSTENDİ: “ÇALIŞIRKEN ÜZERİMİZE KAMERA MI TAKALIM?”
Mahkemenin tacizi ve hakaretleri kanıtlamak için kendisinden somut delil istediğini söyleyen F.Y., “İşinde atılan, iftiraya uğrayan,mobinge ve tacize maruz kalan ben oldum. Mahkemeye verdim onları.E.A. isimli erkek hakkında tedbir kararı başvurusunda bulundum. E.A. belediyeden çıkarıldı. Ama sürekli belediyenin üniformaları ve aracı ile dolaşıyordu. Mahkeme açtığım davada takipsizlik kararı verdikten sonra belediyede tekrar aynı birimde işe başladı. Mahkemede benden şimdi somut delil istiyor. Somut delil nedir? Çalışırken üzerimize kamera mı takalım? Arkadaşlarım şahit, hadi biri yalan söyledi. Diğer hepsi mi yalan söylüyor” ifadelerine yer verdi.
(Bu haber https://www.dokuz8haber.net/ 'te yayınlandı)
Güncelleme Tarihi: 15 Mart 2022, 12:12