Özel Haber: Ahin ASLAN
Koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında alınan normalleşme kararlarında kültür-sanat ve eğlence sektörü le ilgili hiçbir açıklama yapılmadı. Müzisyeniyle, organizasyoncusuyla, sesçisiyle bir buçuk senedir eli kolu bağlı olan on binlerce emekçinin mağduriyeti yine çözüme ulaşmadı.
MÜZİSYENLER YOK SAYILDI
Pandemi döneminde yaşamına son verenler, enstrümanını satanlar, evini kapatıp ailesinin yanına yerleşenler varken önceki gün açıklanan ‘kademeli normalleşme’ kararlarında müzisyenler yok sayıldı.Kademeli normalleşme kararlarında müzisyenlere dair herhangi bir karar alınmaması sosyal medyada büyük tepki toplarken Bolu’da müzisyen olan Özgür Sevimsoy, pandemi döneminde müzisyenlerin yaşadığı sorunları gazetemize anlattı.
MÜZİSYENLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU YAZIN ÇALIŞI
Pandemiden önce haftada 3 veya 4 defa sahne aldığını ancak salgının ortaya çıkmasından itibaren müzisyenlerin artık sahne alamadığını ifade eden Müzisyen Sevimsoy, “Müzisyenler gerçekten zor durumda. Bir yıldır işsizler. Enstrümanlarına kadar satanlar var. Büyük bir çoğunluğu ile görüşemiyorum. Dışarıya çıkamıyorlar. Gerçekten nasıl geçiniyorlar bilemiyorum. Çok birikimlerinin de olduğunu zannetmiyorum çünkü müzisyenlerin büyük bir çoğunluğu mevsimlik yani yazın çalışırlar” dedi.
MÜZİSYENLERİN YÜZDE 90’I SİGORTASIZ!
Müzisyenlerin çoğunun sigortasız olduğunu vurgulayan Sevimsoy, “Müzisyenlerin yüzde 90'ının sigortası yok diyebilirim. Kayıtlı olan müzisyenler hizmet alımı yapan organizasyon şirketlerinde ve otellerde görev yapıyorlar. Onların da maalesef diğer müzisyenlerden çok farkları yok. Devlet büyük bir çoğunluğunun kayıtlı olmayan bir gruba meslek örgütleri aracılığı ile aylık 1000 lira destek verdi. Ancak bu paradan büyük bir çoğunluk faydalanamadı” diye konuştu.
“YAPTIĞIMIZ MÜZİĞİ İCRA EDEMEMEK BİZİ ‘MUTSUZ İNSANLAR’ YAPTI”
Yaz aylarında müzisyenlik yapan çalışanların bir bölümünün başka mesleklerde çalıştığını kaydeden Müzisyen Sevimsoy, “Müzisyenlerden yazın çalışanlarının bir bölümü başka meslekler ile uğraşıyorlar. Kalan diğer grup bu dönemde gündelik işler ile geçim sağlamaya çalışıyor. Ayak işleri diyebileceğimiz paket servis gibi kalifiye işler gerektirmeyen mesleklerde çalışıyorlar. Müzisyenler genelde duygusal insanlardır. Pandemi bu dönemde bizleri psikolojik anlamda gerçekten yıprattı. Değişik hobilerimiz olsa da bir araya gelerek yaptığımız müziği icra edememek bizi ‘mutsuz insanlar’ yaptı” şeklinde konuştu.
MÜZİSYENLERİN BİR MESLEK ÖRGÜTÜ YOK!
Türkiye’de ‘müzisyen’ tanımının olmadığını belirten Sevimsoy, “Bağlı olduğum bir meslek örgütü yok. Daha önemli bir problem ise Türkiye’de müzisyen tanımlaması yok. Vergi dairesinde bile karşılığı yok. Başka bir mesleğe kayıt yapılıp vergi o şekilde alınıyor. Bir kaç tane meslek birliği var.Ancak bu meslek birliklerinin amacı eser ve sahibinin haklarının korunması ile daha ilgililer. Türkiye’de ki binlerce müzisyenin sıkıntıları ile ilgilenen dile getiren bir meslek örgütü maalesef yok. Bu durumda pandemide müzisyenler zor şartlarda ve yalnız kaldılar” ifadelerini kullandı.
"MÜZİĞİ İCRA EDEMEMEK BİZİ 'MUTSUZ İNSANLAR' YAPTI"
Pandeminin başından bu yana tamamen duran kültür-sanat ve eğlence sektörünün gözü kulağı haziran ayı için açıklanacak olan kademeli normalleşme kararındayken açıklanan kararlarda sanatçılar ve eğlence sektörü yine yok sayıldı. Müzisyen Özgür Sevimsoy, "Pandemi bu dönemde bizleri psikolojik anlamda gerçekten yıprattı. Değişik hobilerimiz olsa da bir araya gelerek yaptığımız müziği icra edememek bizi ‘mutsuz insanlar’ yaptı" dedi.

YORUM EKLE
1
ENFLASYON MAYIS AYINDA GERİLEDİ
2
ÜNİVERSİTE KAVŞAĞINDA KAZA
3
MAYIS AYINDA EN AZ 232 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ!
4
İYİ PARTI MERKEZ İLÇE'DEN AHMET YILMAZ'A...
5
ÖZCAN,YENİ DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRÜNÜ ATADI
6
İNTERPOL'ÜN ARADIĞI İŞİD'LİYE 2 AY...
7
ÇATI DAVASINDA BİRÇOK KİŞİYE CEZAEVİ YOLU GÖRÜNDÜ
8
TÜRKİYE'DE TOPLAM AŞI DOZU SAYISI 30 MİLYONU...
9
BOLU'DA DOĞA KATLİAMI!
10
3. KATTAN DÜŞEN ALKOLLÜ GENÇ OLAY YERİNDEN KAÇTI
ANKETTüm Anketler
SIRADAKİ HABER