DEPREM KENTİ BOLU’DA YAPILAR NE KADAR GÜVENLİ?

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremle birlikte birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Bolu’daki yapıların güvenliği tekrar tartışma konusu oldu.

DEPREM KENTİ BOLU’DA YAPILAR NE KADAR GÜVENLİ?

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, 6 Şubat sabahı 10 ilde yaklaşık 13,5 milyon kişinin yaşadığı bölgeyi yıktı. Açıklanan son resmi verilere göre, 30 bine yakın insan yaşamını yitirdi. Yaşanan acı olayla birlikte birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Bolu’da bir yanda yapı güvenliği tartışılırken diğer yandan bazı inşaat mühendisleri tarafından üretilen projeler tartışma konusu oldu.

Kimi yerel basın kuruluşlarında yer alan ve Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan tarafından da dile getirilen iddialara göre bazı inşaat mühendisleri tarafından yapı dayanımı göz ardı edilip kolon ve kiriş sistemlerinde daha az demir kullanılarak üretilen projeler Bolu’daki müteahhitlerin gözdesi haline geldi. Bazı çevreler ilgili inşaat mühendislerince üretilen projelerin teknik olarak doğru olduğunu ifade etse dahi kamuoyunda söz konusu mühendis ve müteahhitler aracılığıyla üretilen yapılar için ciddi endişe söz konusu.

YENİ YAPILAR GÜVENLİ Mİ?

Son 25 yıl içerisinde 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 depremlerinde ağır yaralar alan kentimizde, bu depremler öncesindeki mevzuatlara göre yapılan binaların olası depremlere karşı dayanımı, yaşanılan son depremden sonra tekrar tartışılıyor.

Başta Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB)’ne bağlı meslek odalarının 1999 depremlerinin ardından, yaklaşık çeyrek asırda afetlere hazırlık kapsamında özellikle yapı güvenliği için dile getirdikleri merkezi ve yerel iktidarlar tarafından dikkate alınmadı. Bilimsel ve teknik tüm uyarılar dikkate alınmazken, kimi inşaat mühendisleri tarafından Bolu’da halk için değil rant için proje üretiliyor iddiası halkın endişesini büyütmeye devam ediyor.

İddialara göre bazı inşaat mühendisleri, proje programının açıklarını kullanarak binaların dayanım performanslarına konu olan statik projelerinde daha az demir kullanımı ön görüyor. Kimi değerlendirmelere göre müteahhitlerin ilgisini çeken bu ‘sözde teknik’ yaklaşım güvensiz yapılaşmanın önünü açarken, haksız mesleki rekabetin yanı sıra halkın güvenli yapılarda yaşama hakkını da elinden alıyor.

YAPI GÜVENLİĞİ Mİ, RANT MI?

İlimizde yapı güvenliğini arttırmak için İnşaat Mühendisleri Odası, Bolu Belediyesi İmar Komisyonu ile yürüttüğü ortak çalışmada Belediye Meclisi aracılığıyla bir adım atıyor. Bu girişimden rahatsız olan kimi çevreler Bolu Belediyesi’ne dava açıyor. Davacılardan biri Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın ifade ettiği üzere Saadet Partisi Bolu İl Başkanı ve İnşaat Mühendisi İsa Sayın.

SAYIN’A BİR DESTEK DE CHP’Lİ MECLİS ÜYESİ TUTAL’DAN

Söz konusu iddialara sosyal medya hesabından yanıt veren Saadet Partisi İl Başkanı İsa Sayın, Belediye Meclisince alınan kararın güncel deprem yönetmeliğine aykırı olduğu görüşünde. Bu iddiayla birlikte ilgili tüm kurum ve kuruluşlara çağrıda bulunduğunu ifade eden Sayın’ın açıklamasını CHP’li meclis üyesi mimar Cihan Tutal da sosyal medya hesabından paylaşarak Sayın’a destek verdi. Tutal’ın desteği sonrasında kamuoyu, tartışmaya konu kararın 10 Ekim 2022 tarihinde Cihan Tutal’ın da katıldığı meclis toplantısında ‘oy birliğiyle’ alındığını, hangi gerekçeyle Meclis kararına itiraz ettiğini merak ediyor.

Diğer taraftan CHP’li meclis üyesi mimar Cihan Tutal’ın bu tutumu karşısında, meclis kararına ‘oy birliğiyle’ evet diyen diğer CHP’li meclis üyelerinin yanı sıra, il yönetiminin nasıl hareket edeceği de merak edilenler arasında.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER