Haber:Ahin ASLAN
Demokrasi ve Atılım Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Bolu’nun Gürçam Köyü’nde partisinin Çevre ve İklim Değişikliği Eylem Planı Lansmanı’na katıldı. “Nesiller arası adalet için” yazılı tişörtle programa katılan Babacan’ eşi Zeynep Babacan da eşlik etti. Lansmana İYİ Parti Bolu İl Başkanı Ahmet Örnekbaş’da katıldı.
Program çeşitli illerden gelen öğrencilerin açtığı stantlara ziyaretler başladı. Daha sonra havyan hakları, iklim değişikliği, yenilenebilir enerji ve yeşil dünya konularında söyleşiler yapıldı. “Yaşanabilir bir Türkiye” sloganıyla duyurulan eylem planını hakkında konuşan Babacan, musluktan temiz içme suyun akacağını, şehirlere su çeşmeleri konulacağını, kalıcı yaz saati uygulamasının kaldırılacağını, Çevre Mahkemeleri’nin kurulacağını söyledi.
Babacan ayrıca, ÇED süreçlerinin etkin hale getirileceğini plastik atık ithalatının kademeli olarak kaldırılacağını, karbon fiyatlaması sistemi kurulacağını ve yenilenebilir enerji yatırımlarının destekleneceğini belirtti.
“MUSLUK SUYUNU İÇİLEBİLİR HALE GETİRMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Babacan, “Yaşanabilir bir Türkiye” sloganıyla duyurulan eylem planını şu sözlerle açıkladı:
“İnsanların temiz suya, temiz havaya erişimini yaşam meselesi olarak görüyoruz. DEVA Partisi iktidarında, tüm Türkiye’de musluk suyunu içilebilir hale getirmek için çalışacağız. Bunu önemli bir hedef olarak önümüze koyduk, önemli bir konu.
Orta ve büyük ölçekli üretim tesislerinde emisyon ve deşarj verilerini sürekli bir şekilde ölçmek gerekiyor. Bu tesislerin suya, havaya ve toprağa bıraktıkları kirleticileri sürekli izlememiz gerekiyor. Baca ve deşarj noktalarında kontrol sağlayarak ölçümleri sürekli ve mecburi tutmamız gerek.”
“HEM ÇEVRE HEM DE YEREL BAZDA DEMOKRASİ DİYECEĞİZ”
“Çevre ve iklim bilincini devlet politikası haline getirmek zorundayız. Asla tepeden inme olmayacağız. Hem idari hem de hukuki yenilikler getireceğiz. Mega projeleri bölgede oturan vatandaşlarımıza mutlaka soracağız. Hem çevre hem de yerel bazda demokrasi diyeceğiz. Bir işi yaparken o işin yapıldığı mahalleye de soracağız.”
“ÇEVRE MAHKEMELERİ KURACAĞIZ”
“İklim Kanunu çıkartacağız. İklim değişikliğiyle ilgili atılacak adımları yasal güvenceye kavuşturacağız.Çevre mahkemeleri kuracağız.Çevreyle ilgili ihtilaflar alanında uzmanlaşan çevre mahkemelerinde çözülecek.”
“ÇED RAPORLARINA DAYANAN İŞLERE SON VERECEĞİZ”
“Çevresel Etki Değerlendirme raporlarının hazırlanma sürecinin iyileştirilmesini ve rapora göre verilen taahhütlerin denetlenmesini sağlam esaslara bağlayacağız. Göstermelik ÇED raporlarına dayanan işlere son vereceğiz. Mış gibi hazırlanan raporlarla şehirlerimizin katledilmesine müsaade etmeyeceğiz.”