İMO BOLU TEMSİLCİSİ UÇAR, SÜPER HIZLI TREN HAKKINDA KONUŞTU: “MALİYETİ YÜKSEK YAPIMI UZUN YILLAR SÜRECEK”

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bolu Temsilcisi Nazmi Uçar, Ankara-İstanbul arasında hayata geçirilmesi planlanan Süper Yüksek Hızlı Tren hattı ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

İMO BOLU TEMSİLCİSİ UÇAR, SÜPER HIZLI TREN HAKKINDA KONUŞTU: “MALİYETİ YÜKSEK YAPIMI UZUN YILLAR SÜRECEK”

Haber: Ahin Aslan

Ankara-İstanbul arasında yapılması planlanan Yüksek Hızlı Tren (YHT)’e ilişkin açıklamalarda bulunan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bolu Temsilcisi Nazmi Uçar, projenin yapılabilir olduğunu ancak yapılması halinde maliyetinin yüksek olacağını ve yapımının uzun yıllar süreceğini belirtti.
 

ÖZCAN, TRENİN BOLU’DAN GEÇMESİNİ İSTİYOR

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından yapılması planlanan hızlı trenin Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul güzergahından geçmesi planlanırken, CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve kentteki sivil toplum kuruluşları ile iş dünyası hattın Ankara Kızılcahamam-Gerede-Bolu-Düzce-Sakarya-Kocaeli-Gebze-İstanbul güzergahından geçmesini talep ediyor.
 

“MALİYETİ YÜKSEK, YAPIMI YILLAR SÜRECEK”

İstanbul ve Ankara arasını 1.5 saate düşürecek olan yüksek hızlı tren ile ilgili açıklamalarda bulunan İMO Bolu Temsilcisi Nazmi Uçar, “Belediye başkanımız bu trenin Bolu’dan geçmesini istiyor. Ancak Ankara-Bolu arası 180 kilometre. Ankara’dan Bolu tarafına doğru 30 kilometre, Bolu’dan da Ankara tarafına 20 kilometre. Normal coğrafya şartlarında, fakat arada ki 130 kilometrelik bölüm zorlu coğrafi şartlarının olduğu alan. Ankara’nın rakımı 725 Bolu’nun rakımı 740,ortada bulunan Cankurtaran rakımı ise bin 580. Yani o bölgeyi demiryolu ile geçmek çok meşakkatli bir iş olur. Çok büyük tüneller çıkacak. Bu proje yapılabilir ama yapılırsa maliyeti çok yüksek olmakla beraber yapımı da yıllar sürer.  Bundan dolayı bu projenin yapılabilir olduğunu düşünmüyorum. Demiryollarındaki maksimum eğim binde 4. Şayet eğim fazla olursa trenin hızını düşürür” dedi.
 

“EN AZ 75 KİLOMETRE YEKPARE BİR TÜNEL ÇIKAR”

TCDD tarafından yapılması planlanan yüksek hızlı trenin Bolu’dan geçmesi halinde Bolu-Ankara arası mesafenin 45 dakikaya düşeceğini ifade eden Uçar, “ Proje gerçekleştirilirse Bolu-Ankara arası 45 dakikaya, Bolu-İstanbul arası ise 60 dakikaya iner. Maliyeti çok büyük bir proje olacak. Arada Bolu Dağı var. Daha Bolu Dağı’nı hesaba katmadım sadece Bolu-Ankara arasını hesaplıyorum ben. Bolu Dağı’nı da hesaba katarsak yaklaşık 100 kilometre tünel çıkar diye düşünüyorum. Bolu Dağı’nın rakımı ortalama bin 250 metre. Düzce’den İstanbul’a demiryolu ile gitmek çok kolay. Engebeli bir arazi yok ama Bolu tarafında çok fazla engebeli arazi var. Gerede tarafı özellikle. Sanırım otoyol güzergahına yakın bir yerden geçmesi planlanıyor. Fakat söz konusu güzergahta ova yok her taraf dağlık. En az 75 kilometre yekpare bir tünel çıkar” diye konuştu.
 

AYAŞ TÜNELİ PROJESİ YAKLAŞIK 30 YILDIR BEKLİYOR

Açıklamasında 1970’li yıllarda yapımı planlanan yüksek hızlı tren projesi olan Ayaş Tüneli’ne değinen Uçar, “Yüksek Hızlı Tren projesi Bolu’ya en yakın geçmesi planlanan 1976 yılında ihalesi yapılan Süleyman Demirel’in çılgın projelerinden bir tanesiydi. Halk arasında Ayaş Tüneli olarak bilinen Arifiye-Sincan demiryolu projesidir. Bu projenin Çayırhan’a kadar olan kısmının ihalesi yapılmıştı. Çayırhan’dan sonraki kısmın ihalesi henüz yapılmadı. 1980-1990 yılları arasında inşaatı devam edip yapılan 100 kilometrelik Sincan-Çayırhan arasındaki hattın 20km ‘lik tünelleri, köprüleri, dolguları atıl vaziyette 30 yıldır bekliyor. Belki bu proje hayata geçirilebilir” biçiminde konuştu.
 

ARİFİYE-SİNCAN DEMİRYOLU PROJESİNİN YAPILMASI DAHA UYGUN OLUR

Arifiye-Sincan demiryolu projesinin Türkiye’nin kendi öz kaynakları ile yapıldığını vurgulayan Uçar, “Ama bu projenin devamı Nallıhan-Göynük-Taraklı-Geyve’den Arifiye’ye bağlanması planlanan bir hat burası. Burası yaklaşık 140 kilometre. O bölgede yaklaşık 30 kilometre civarında yapılacak tünel var. Bu hat Göynük’ün yakınından geçiyor. Yani Göynük’e bir istasyon yapılırsa bu hat Bolu’ya 75-80 kilometre uzaklıkta olacak. Karayolu ile ulaşım sağlanır. Devletin bu projenin gerçekleştirilmesi için imkân verir mi bilinmez. Çünkü bu proje tamamen ülkenin kendi öz kaynakları ile yapılmıştır. Bu proje gerçekleştirilirse en uygun güzergâh Nallıhan- Göynük-Taraklı-Geyve. Başka bir alternatif Nallıhan-Mudurnu-Akyazı-Arifiye hattı olabilir diye düşünüyorum. Şuan gündemde olan yüksek hızlı tren projesi yerine geçmişte yapımına başlanan projenin devamının yapılmasının daha uygun olduğunu düşünüyorum” değerlendirmelerinde bulundu.

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2021, 22:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER